Czym jest chlorofil?
Struktura chemiczna chlorofilu jest podobna do struktury barwnika krwi- hemoglobiny z tą różnicą, że centralnym atomem chlorofilu jest magnez, a w hemoglobiny żelazo.
Źródłem chlorofilu są zielone warzywa takie jak: szpinak, sałata, jarmuż, natka pietruszki, koper. Badania dowiodły, że produkty bogate w ten zielony barwnik odgrywają bardzo ważną rolę w procesie produkcji krwi, ochrony przed toksynami i wolnymi rodnikami.
Działanie chlorofilu
Chlorofil wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Do korzyści płynących z suplementacji chlorofilu należą:
- Wspomaganie oczyszczania krwi
- Oczyszczanie przewodu pokarmowego z patogenów i toksyn
- Pobudzanie procesów utleniania oraz regenerację komórek w organizmie
- Usuwanie nieprzyjemnego zapachu z ust
- Wspomaganie leczenie anemii
- Przypływ energii
- Zahamowanie rozwoju grzybów Candida w przewodzie pokarmowym
- Regulacja ciśnienie krwi
- Przeciwdziałanie procesom zapalnym i owrzodzeniom błony śluzowej żołądka i jelit
- Neutralizacja pierwiastków ciężkich takich jak kadm
- Pomaganie w utrzymaniu gospodarki kwasowo-zasadowej, przeciwdziała zakwaszeniu organizmu
- Wspomaganie leczenia stanów zapalnych skóry
Zastosowanie chlorofilu
Chlorofil jest źródłem magnezu, dzięki czemu wspomaga układ nerwowy. Dlatego tak bardzo zalecany jest osobom, które żyją w ciągłym stresie, palaczom, osobom ze stwierdzoną miażdżycą, osobom z niedoborami witamin i minerałów, których dieta uboga jest w pokarmy roślinne.
W przypadku mam karmiących piersią dostarczanie do organizmu chlorofilu jest niezwykle ważne. Stymuluje on produkcję wydzielania mleka, ponadto reguluję on cykl miesiączkowy, a także pozytywnie oddziałuje na pracę tarczycy.
Jak suplementować chlorofil?
Chlorofil dostępny jest w formie płynnej oraz stałej (tabletki). Jest to całkowicie naturalny produkt, pozyskany z lucerny lub morwy białej z dodatkiem olejku miętowego. Można go dodawać do ulubionych napojów: wody, herbaty, soku. Napoju z chlorofilem nie należy dosładzać cukrem. Przyjmowanie zalecanej dziennej dawki preparatu równa się spożyciu kilograma zielonych warzyw. Świeżo wyciśnięty sok z warzyw/owoców w połączeniu z płynnym chlorofilem stanowi doskonale połączenie.
Czy można podawać chlorofil dziecku?
Nie ma przeciwwskazań do podawania dziecku chlorofilu. Należy jednak pamiętać, że nic nie zastąpi zbilansowanej diety bogatej w warzywa i owoce. W suplementacji chlorofilu należy przestrzegać zalecaną dzienną dawkę.