Piękna i zdrowa sylwetka do lata?
Wiele osób ostatnim czasie zadaje sobie pytania ‚jak schudnąć do lata” albo „czy zdążę przygotować moją figurę żeby pokazać się plaży”. Zapytaliśmy o to naszą dietetyk kliniczną – mgr Nataszę Siemienias, która w tym artykule udziela kilku bardzo istotnych porad na temat diety w tym szczególnym okresie w roku.
Nareszcie nasz jadłospis można wzbogacić o mnóstwo smaków i aromatów świeżych warzyw oraz owoców! W dodatku mamy jeszcze troszkę czasu na pozbycie się zbędnych kilogramów. Oto kilka wskazówek, które nam w tym pomogą:
-
Regularność posiłków
Pamiętaj aby spożywać od czterech do pięciu posiłków dziennie o stałych porach przykładowo: I śniadanie 8:00, II śniadanie 11:00, lekka przekąska 12:30, obiad 16:00, kolacja 19:00.
-
Dostarcz organizmowi odpowiednią ilość białka
Polecane są zwłaszcza chude mięsa (indyk, kurczak, polędwica wołowa, chudy schab), ryby zwłaszcza morskie, jajka, chudy nabiał (twaróg, mleko, jogurt naturalny, kefir).
-
Spożywaj zdrowe tłuszcze
Chodzi głównie o kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego jak oliwa z oliwek, olej lniany, olej z lnianki, olej rzepakowy, olej z czarnuszki, olej z orzechów włoskich oraz kwasy tłuszczowe znajdujące się w rybach. Lub zrób swój ulubiony olej smakowy! Do słoika/butelki włóż świeżą bazylię, rozmaryn, dodaj ząbki czosnku, odrobinę papryczki chilli i zalej całość olejem rzepakowym. Podczas leżakowania od czasu do czasu wstrząśnij. Po kilku tygodniach wystarczy całość przecedzić przez sito wyłożone warstwą gazy i przelać do butelki.
-
Wybieraj produkty bogate w „zdrowe” węglowodany
Chodzi o produkty, które zawierają nie tylko szeroko pojęty cukier ale także błonnik, który daje uczucie sytości, pobudza perystaltykę jelit oraz wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu. Tzw. węglowodany złożone znajdziemy m.in. w brązowym ryżu, makaronie pełnoziarnistym, pieczywie żytnim razowym, roślinach strączkowych, płatkach i otrębach owsianych jak i w kaszy gryczanej.
-
Spożywaj świeże owoce i warzywa
Są bogactwem witamin, składników mineralnych, błonnika oraz antyoksydantów, które działają również przeciwnowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.
-
Ogranicz spożycie soli
Zrezygnuj z kostek rosołowych, gotowych sosów, produktów wędzonych, serów pleśniowych, żółtych, dojrzewających. Zbyt duża ilość soli może prowadzić do nadciśnienia, powstawania obrzęków a także poważniejszych chorób jak nowotwór żołądka czy też niewydolność nerek.
-
Unikaj żywności wysokoprzetworzonej
Chodzi tu o produkty typu fast food, białe pieczywo, wyroby cukiernicze, jogurty „kolorowe”. Zawierają one głównie kalorie, konserwanty, polepszacze, tłuszcze tzw. trans oraz inne składniki, które mogą prowadzić do wielu chorób dietozależnych w tym cukrzycy typu 2, nadciśnienia, miażdżycy oraz nowotworów.
-
Pamiętaj aby dużo pić
Nie masz ochoty na wodę? Dodaj do niej trochę świeżej mięty, zielonego ogórka, arbuza, natki pietruszki, limonki lub innych odświeżających ziół i owoców. Jeśli jesteś smakoszem kawy, pamiętaj, że na każdą filiżankę kawy przypada dodatkowo jedna do dwóch szklanek wody! Więcej wody wypijaj także w trakcie upałów, wysiłku fizycznego czy też choroby.
-
Dieta to nie wszystko
Nie zapomnij o aktywności fizycznej, która obok diety jest najważniejszym elementem jeśli chodzi o redukcję masy ciała.
UWAGA: NIE MA IDEALNEJ DIETY DLA KAŻDEGO!
Dieta powinna być dostosowana indywidualnie do Ciebie! Powinna uwzględniać Twoje schorzenia, alergie pokarmowe, przyjmowane leki oraz preferencje smakowe! I co najważniejsze – powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu!
Wszystkie treści dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.